West Overijssel schakelt over naar zon en wind: het komende jaar zoeken we locaties

vrijdag 05 juni 2020 09:14

We kennen natuurlijk de grote opgaven voor de omschakeling naar zon en wind in de komende 10 tot 30 jaren. Die verandering is erg groot en we moeten er als gemeente – samen met de inwoners – tijdig mee beginnen. Dat hebben we als gemeente Dalfsen ook al serieus gedaan en er komen nog enkele concrete projecten aan.

Voor de taakstelling in 2030 moeten we deze zomer een zogenaamd “bod” uitbrengen voor de opwekking van energie op het grondgebied van Dalfsen. Dit bod gaat via een regionaal bestuur van West Overijssel naar het landelijk niveau. In de gemeenteraad van 25 mei hebben we dit bod vastgesteld.

Ook hebben we als raad vier aanvullingen vastgesteld die we aan het bestuur voor West Overijssel aanbieden. De bedoeling is om op een paar punten tot aanscherping te komen.

  1. Maak een plan van aanpak voor duurzaamheid op en onder het dak voor grote (industriële en agrarische) bedrijven. Op het dak betreft het zonnepanelen en onder het dak energiebesparing.

  2. Onderzoek oplossingen om op regionaal niveau energie op te slaan. Als we de lamp aandoen schijnt meestal de zon niet; en als het dan ook niet waait….

  3. Betrek inwoners en de duurzame dorpen bij de verdere invulling. Met name als het gaat om locatiekeuze en de mogelijkheid om te participeren in het opwekken van duurzame energie.

  4. Streef naar maximale participatie van inwoners.

De eerste drie van de vier aanvullingen zijn (mede) op initiatief van de ChristenUnie-fractie tot stand gekomen.

Het komende jaar verkent de gemeente locaties waar misschien grootschalig energie opgewekt kan worden. In de raad hebben we aangegeven dat dit voor de inwoners een belangrijk traject is.

Locaties.png

Als je ideeën hebt hoe en waar we grootschalig duurzame energie kunnen opwekken of hoe we juist massaal kleinschalig aan de slag kunnen, dan vernemen we dit graag van je.

« Terug