Rechterense Dijk – standpunt ChristenUnie

Rechterensedijkmaandag 24 februari 2014 20:59

Het refrein uit een gedicht:

Ze staan er nog eik naast eik
langs de Rechterensedijk.
Nog, want bijl en scherpe zaag
liggen bij de wortels klaar.

Maar een laan van één rij bomen
kan onmogelijk bestaan.
En een laan vol groene dromen,
monument van jaren oud,
laat je niet verloren gaan.

© lenze l. bouwers

Vooraf

De discussie rond de Rechterensedijk is wat ons betreft te zwaar en te geïsoleerd. Er komen momenteel echt wel zwaardere dossiers op de gemeente Dalfsen af, zoals het sociale domein. We willen onze aandacht niet te veel laten afleiden van dergelijke hoofdzaken. Echter,  gelet op de commotie wil de fractie van de ChristenUnie wel duidelijk maken hoe we dit onderwerp hebben benaderd en wat onze voorkeur is.  Hierin speelt in ieder geval ook mee dat we de Rechterensedijk in de breedte willen afwegen. We kunnen de Euro maar één keer uitgeven.

Afwegingen en voorstel

We maken onderscheid tussen (1) het gedeelte van het station tot de bocht en (2) het gedeelte van de bocht naar het kasteel.

Om de veiligheid voor het tweede gedeelte te verbeteren (hier gebeurden ernstige ongelukken) is het afgelopen jaar een aantal goede veiligheidsmaatregelen doorgevoerd.

Voor het eerste gedeelte (station tot en met de bocht) is er momenteel vooral sprake van ongemak en soms materiele schade bij passeren van grote voertuigen. Deze twee weggebruikers kunnen elkaar moeilijk passeren en dat beperkt de doorstroming. Dit is voor bedrijven met groot transport vervelend. Dit is ook lastig voor al die weggebruikers die een groot voertuig tegen komen. Maar juist op dit gedeelte is de veiligheid zelf niet in geding.

Tegelijk heeft de ChristenUnie fractie oog voor de monumentale laanstructuur en karakteristieke eiken. Deze laanstructuur is voor Dalfsen uniek. Dit wordt door veel inwoners, maar zeker ook door toeristen zeer gewaardeerd. Het geeft een bijzondere sfeer als je naar Rechteren, maar ook als je naar Dalfsen rijdt. Dezeopvatting bleek ook uit de reacties van burgers die zijn gegeven tijdens de informatieavonden die de gemeente over dit onderwerp heeft georganiseerd. En de laatste tijd is nog eens extra duidelijk geworden hoezeer, met name vele inwoners uit Dalfsen, hier aan hechten.

Daarom heeft de fractie van de ChristenUnie in december het volgende voorstel gedaan:

  • De bomen blijven staan en er worden op korte termijn (2014) nog een aantal goede passeerstroken aangelegd. Door passeerbaarheid te verbeteren ontstaat een betere doorstroming en blijft het veilig. De huidige laanstructuur blijft dus gewoon bestaan.
  • Aanvullend willen we een lange termijnplan ontwikkelen, waarbij de laanstructuur ook blijft bestaan. Wel moeten hierin passerbaarheid en doorstroming verder worden verbeterd.

Dit laatste onderdeel van het voorstel is toegevoegd, omdat door natuurlijk verval er op enig moment zo veel gaten in de laan zouden kunnen komen, dat complete vervanging nodig is. Immers, de eiken op Rechteren hebben niet het eeuwige leven.  De meeste bomen kunnen echt nog wel een generatie meegaan. We stellen voor dat er een afspraak komt waarin is vastgelegd dat de herstructurering wordt uitgevoerd als b.v. de helft van de bomen is verdwenen. Dan kan er namelijk ook een vernieuwde laan met vergelijkbare bomen links en rechts worden gemaakt. Met het huidige genomen raadsbesluit, gaan we een evenwichtige laan de eerste 50 jaar dit niet meer meemaken. Ook kunnen mogelijk in de loop van de jaren benodigde gronden worden verworven.

Tenslotte vinden we het, met het oog op de financiële positie van de gemeente, van belang om geen onevenwichtige investeringen te doen. We hebben meer beleidsterreinen waarvoor de komende jaren de financiële middelen moeten inzetten. En voor de toekomst kunnen we al vast gaan sparen.

« Terug