Route du Dalfsen – rondje Nieuwleusen

rietje1[1] (2)dinsdag 18 februari 2014 22:27

Het peloton zet vanaf de stuw in Oudleusen koers richting Nieuwleusen. Over het fietspad van de Dommelerdijk sprint de wielerploeg van de ChristenUnie naar de volgende kern. In hun kielzog de ploegwagen. Een spannend moment in Route du Dalfsen. Bij ‘het Witte Peerd’ in Nieuwleusen wacht de verplichte dopingcontrole. Gaat hier het geheime wapen van de CU ontdekt worden?

Vlak voor het bord ‘Nieuwleusen, gemeente Dalfsen’ demarreert Anne Nijburg. Rietje Lassche, met wijde pupillen van alertheid, springt in zijn wiel. Staand op de pedalen naderen ze de Viersprong. Op het kruispunt gaat de route acuut linksaf. Knipperende lichten waarschuwen de renners…hier uitvoegen voor de dopingcontrole. Rietje komt als eerste aan. De arts kijkt haar strak aan, neemt even notitie van haar verwijde pupillen. ‘Hier plassen, daar prikken’ zegt hij zakelijk.’ Ik kom zo dadelijk met de uitslag’. Rietje doet, voorzichtig trillend, haar naam eer aan en volgt de procedure van de dopingcontrole. Dan is het wachten. Ze ziet de witte jas van de arts op haar af komen. Met een notitie in zijn hand. Haar hartslag gaat omhoog. ‘Mevrouw Lassche, even meelopen graag’. Rietje loopt gedwee achter de man in de witte jas aan. ‘Er zijn drie verhoogde waarden bij uw controle geconstateerd’ begint de arts zijn uitslag. ‘De extreem hoge waarden meten we in de kernwaarden. Ook wel bekend als de drie D’s…Daadkracht, Duurzaam en Dienstbaar. Uit artikel 2.31 maak ik op dat…’. De arts rommelt tussen zijn papieren. Rietje neemt een hap adem. ‘….dat dit oké is. U mag verder koersen.’ Buitengekomen trekt Rietje haar collega Anne Nijburg aan z’n jasje. ‘Hoe ging het bij jou’? ’Goed’, zegt Anne koel, dan twinkelen zijn ogen; ‘het geheime wapen is niet gevonden. En bij jou?’ ‘Ik mag ook door’, laat Rietje weten, ‘met verhoogde 3d-waarden weliswaar’. Het campagneteam zet de CU-fractieleden weer op de fiets, geeft ze nog een pepermuntje en een zetje.  

Het parcours leidt van Nieuwleusen-Zuid naar Nieuwleusen-Noord. Ofwel; we fietsen door de kern Nieuwleusen –gemeente Dalfsen. De strijdbijl moet begraven worden. Een noord-zuidlijn, zoals Amsterdam heeft, is op Nieuwleusen niet van toepassing. Maar de verkeersituatie rond de Grote Markt, te volle trottoirs, (on)veiligheid voor scootmobiel en rollators, etc. geven stof tot nadenken. CU gaat graag het gesprek aan met omwonenden, organisaties en politiek bestuur. Oplossingsgericht, is het toverwoord.

Ter hoogte van het sportpark schakelen de renners naar een zwaarder verzet. Opschakelen is soms nodig. Er zijn plannen omtrent de sportlocaties Nieuwleusen, het Plein. Dit speelt al lange tijd. Een Kulturhuus is er ter bevordering van de leefbaarheid in een gemeenschap. Betaalbaar houden van de voorzieningen speelt een grote rol. Een gemeente moet hierin de regie kunnen houden, met inbreng van deelnemers en gebruikers van ‘het Plein’.  –Attentie Nieuwleusen! – U wordt van harte uitgenodigd op de debatavond donderdag 6 maart, 19.30 uur in de kantine van sport- en ontmoetingscentrum De Schakel (georganiseerd door Smon Welzijn).

Route du Dalfsen gaat verder. De reclamekaravaan zal voorop gaan wanneer de renners in Hoonhorst arriveren. Een rit door Hoonhorst, de Marshoek, buurtschap Emmen e.o. zal ongetwijfeld prachtige sportieve plaatjes opleveren in een oogstrelend Dalfser landschap. Ben benieuwd of Dick van Gelder nog lek rijdt op z’n geboortegrond….hoe is ’t met de bandjes?

« Terug