De begroting 2021 vroeg om lastige keuzes

Begroting.jpgdonderdag 26 november 2020 19:30

De begroting van de gemeente Dalfsen omvat een bedrag van rond 70 miljoen Euro. Dit jaar was afgesproken dat er aanzienlijk omgebogen zou worden om uiterlijk in 2023 een sluitende begroting te verkrijgen. Het college had meer dan 2 miljoen aan mogelijke ombuigingen aangedragen. De raad moest de keuzes maken. Een noodzakelijke en lastige klus.

We hebben vooral ombuigingen / bezuinigingen beoordeeld die de topprioriteiten van de ChristenUnie raken: Zorg, duurzaamheid en veiligheid. Daarom hebben we samen met andere fracties enkele amendementen ingediend. (Met een amendement kun je voorstellen van het college veranderen). Zo hebben we ervoor kunnen zorgen dat de logopedie minder snel afgebouwd wordt. Verder dat de jeugdsportsubsidie blijft bestaan. Beide onderwerpen hebben te maken met preventie voor onze jonge inwoners. Dat vinden we een belangrijke zaak.

Verder is op basis van onze bijdrage afgesproken dat we voor de beoogde kortingen voor enkele welzijnsorganisaties (w.o. bibliotheek) eerst een concreet raadsvoorstel krijgen.

Het beperken van het aantal stemlokalen leek ons geen goed idee. Behalve dat de besparingen gering zouden zijn, is het ook niet wenselijk om de kern van ons democratisch systeem (het uitbrengen van je stem) van extra drempels te voorzien.

Tenslotte hebben we erop aangedrongen dat onze inwoners en ondernemers goed worden geïnformeerd over de belastingen voor 2021. Hiervoor was vorig jaar al tot een verhoging besloten

« Terug