DUURZAAMHEID in DEBAT

4.1 15110441_1245515125495299_7108305683052689904_ovrijdag 25 november 2016 18:54

Het thema duurzaamheid staat zeker al 10 jaar op de agenda van de ChristenUnie in Dalfsen. In 2016 is er met bijzondere volharding gewerkt aan dit dossier. Begin 2016 hebben we met een deel van de achterban op een rij gezet wat we zoal verstaan onder duurzaamheid en hoe we dat vorm zouden kunnen geven. De uitkomsten zijn door de fractie meegenomen en ingebracht in de discussie in de raad.

De fractie van de ChristenUnie heeft de gedachten uit de achterban in drie opeenvolgende raadsconferenties onder de aandacht gebracht van raad en college. Telkens weer is er aandacht gevraagd voor een goede definitie, visie, ambitie en doelstellingen. Vanuit de Bijbelse opdracht de aarde te bewerken en te bewaren, kwamen we terecht bij het begrip ‘generatiebestendig’. Dat wil zeggen dat we de verworvenheden van vandaag op een verantwoorde manier willen doorgeven aan de volgende generatie. We willen dat bijvoorbeeld bereiken door energieneutraal te leven. De energie die we nodig hebben willen we zelf opwekken. Daarnaast willen we besparen op energie en zoeken naar alternatieve bronnen.

 

Na een jaar werken kwam het college uiteindelijk in november met een kadernotitie Duurzaamheid. Helaas was daar nauwelijks iets in te ontdekken dat de ChristenUnie had ingebracht. Het stuk leek meer op een doe-het-zelf-methode voor een kadernotitie. De fractie heeft de uitdaging opgepakt en organiseerde op 9 november een tweede achterbanraadpleging. In de commissie van 21 november werd de bijdrage van die achterbanraadpleging ingebracht in de vorm van een steunnotitie. Dat wil zeggen dat we het niet helemaal eens zijn met wat er ligt, maar dat we het ook niet helemaal willen afbranden (dat kost te veel CO2 uitstoot). afbranden (dat kost ook te veel CO2 uitstoot). Want bijvoorbeeld de vermelde relatie met de 5 duurzame dorpen (Dalfsen, Nieuwleusen, Oudleusen, Lemelerveld en Hoonhorst) vinden we erg belangrijk en ligt in lijn met ons amendement tijdens de begroting. Daarom hebben we het college willen steunen met een notitie waarin de ideeën van de achterban een plek hebben gekregen.

 

Wethouder Klaas Agricola heeft de steunnotitie dankbaar in ontvangst genomen.

Het college komt met nieuwe voorstellen over duurzaamheid.

« Terug