Nieuwjaarsbijeenkomst duurzaam

vrijdag 15 januari 2016 21:47

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst is er gesproken over duurzaamheid. Binnenkort staat dit onderwerp op de agenda van de gemeenteraad en de fractie van de CU was en is benieuwd naar de mening van de achterban. Wat is duurzaamheid, wat kan er vanuit de politiek aan worden bijgedragen. Wat willen we met duurzaamheid. Anne Nijburg gaf de aftrap voor dit onderwerp door ons te laten zien dat duurzaamheid al in Genesis 2 genoemd wordt. Wij hebben de opdracht de aarde te bewerken en te behouden voor alle geslachten.

Duurzaamheid is een containerbegrip hoorden we tijdens de inleiding van Arnold Lassche. We gebruiken het woord voor veel verschillende onderwerpen, maar denken toch vaak het eerst aan het gebruik van onze natuurlijke bronnen. Maar als we het hebben over duurzaamheid, dan kan het ook gaan over sociale duurzaamheid, en deze week werd er gesproken over duurzame inzetbaarheid van leerkrachten in het onderwijs.
 

De tweede inleiding was van Gert Jan Brand. Op inspirerende wijze vertelde hij over de maatregelen die hij had genomen om zijn eigen woning zo energie zuinig te maken. Naast isolatie van muren vloeren en dak heeft hij bijvoorbeeld ook optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden om zonnepanelen te gebruiken.

In de inleiding van Herman Odink, hoorden we hoe er in Nieuwleusen een groep enthousiaste mensen met een steuntje in de rug van de gemeente Nieuwleusen Synergie hebben opgericht.

 

Hier zien we hoe duurzaamheid op verschillende manieren kan worden ingevuld. Maar belangrijk is dat de coöperatie wil bijdragen aan een vitaal en een (sociaal)duurzaam dorp.
Tot slot hebben we met elkaar gesproken over wat kunnen we nu doen. Persoonlijk, maar ook als ChristenUnie. Wat er wel steeds uitsprong was, voorlichting/advies geven. Burgers wijzen op de mogelijkheden die er zijn en initiatieven ondersteunen. Vergeet niet dat het niet voor iedereen mogelijk is om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen, dat kan zijn omdat je in een huurhuis woont, maar bijvoorbeeld ook vanwege de financiële investering. Houdt daar rekening mee als politiek.

Mooi om zo als fractie geïnformeerd te worden. Dat stellen wij bijzonder op prijs, dus als u iets wilt delen met ons over dit of een ander onderwerp, graag, mail naar hadokter@hotmail.com

« Terug