Nieuwe energie in Dalfsen

7. nieuwe energievrijdag 27 januari 2017 20:09

Straks komt er geen gas meer uit de gasleiding thuis. Niet morgen, maar over een aantal jaren lijkt dit realiteit te worden. En wat gaan we dan doen? Je wilt toch er toch wel warm bij zitten in winter maanden en de aardappelen koken?

Begin januari kwamen raadsleden, wethouders, burgemeester, waterschap- en provinciale bestuurders van de ChristenUnie uit de Overijssel bij elkaar in het gemeentehuis van Dalfsen.

Provinciebestuurder Bert Boerman nam ons mee in het toekomstbeeld. Hij maakte duidelijk dat het omschakelen naar andere vormen van energie – niet fossiele energie dus – niet meer een hobby is. Het wordt menens als het gaat om het toepassen van andere bronnen als zon en wind.  Maar ook als het gaat om besparen op verwarming, verlichting en vervoer. Deze boodschap zette de deelnemers op scherp.

De provincie heeft de ambitie om in 2023 in ieder geval 20 % van de benodigde energie uit andere bronnen te halen. Dat vraagt creativiteit, durf en samenwerking. Samen met gemeenten, waterschappen, maar zeker ook met particulieren en bedrijven moet dit worden opgepakt. Om dit te ondersteunen komt een er budget van 40 miljoen Euro beschikbaar.

Het lijkt ons goed dat iedereen al vast gaat nadenken hoe je straks zonder gas toch comfortabel kan blijven wonen. Ideeën zijn welkom en kan je mailen naar  lm@nijkamp21.nl. Sta jij al op scherp?

« Terug