Zonnepanelen gemeentewerf

2. Zonnepanelenzaterdag 07 oktober 2017 07:00

De ChristenUnie is vóór duurzaamheid. We vinden dat ook toekomstige generaties veilig en gezond moeten kunnen leven in onze groene gemeente. Daarom gaan we graag in gesprek over de mogelijkheden die de gemeente heeft om duurzaamheid te versterken.

Zo voerden we recentelijk ook het gesprek om de gemeentewerf van zonnepanelen te voorzien en zo duurzame energie op te wekken.

Al geruime tijd wordt door de gemeente Dalfsen gezocht naar mogelijkheden gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. De gemeente wil aan de burgers een voorbeeld geven van hoe verduurzaming in de praktijk gestalte gegeven kan worden. Toen de huisvesting van de gemeentewerf – eind 2016 – ter sprake kwam, werd al snel bedacht dat dit gebouw als voorbeeld zou kunnen dienen voor de opwekking van duurzame energie. En ja, daar valt met de ChristenUnie over te spreken. Toch stemde de ChristenUnie tegen het voorstel van het college dat recentelijk werd voorgelegd aan de raad.

In het kader van de renovatie van de gemeentewerf werd voorgesteld 231 zonnepanelen te plaatsen. Deze zonnepanelen zorgen voor het eigen energieverbruik van de gemeentewerf. Het college stelde dat er ruimte is voor 465 extra zonnepanelen. Maar als men dit rendabel wil maken dan is er subsidie nodig. En daar ligt nu precies het probleem voor de fractie van de ChristenUnie. Subsidie – die feitelijk burgers toekomt – wordt nu gebruikt om de extra zonnepanelen te plaatsen en de extra opgewekte energie wordt tegen lage tarieven terug geleverd aan het net. Praktisch betekent dit dat we veel geld en subsidie moeten gebruiken om extra energie op te wekken die we tegen (te) lage prijzen aan het net terg leveren. In cijfers betekent dit dat we € 140.000 moeten investeren om jaarlijks € 3000 te ontvangen aan terug geleverde energie.

Onze bezwaren zijn:

  1. Subsidie wordt oneigenlijk gebruikt – niet voor burgers;
  2. Rendement en terugverdientijd zijn onevenredig ongunstig – tientallen jaren;

Dit voorstel komt dus te vroeg.
Daarom heeft de ChristenUnie – samen met PvdA, D66 en VVD - een motie ingediend om te onderzoeken of meer burgers kunnen deelnemen aan een duurzaamheidsproject. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen. De gemeente Dalfsen heeft niet alleen een voorbeeldfunctie ten aanzien van duurzaamheid, maar ook op gebied van financiële verantwoordelijkheid.

Helaas is een meerderheid van de raad akkoord gegaan met de plaatsing van extra zonnepanelen op de gemeentewerf. Hierdoor geeft dit project nog niet het juiste voorbeeld van hoe we moeten omgaan met (subsidie en) duurzaamheid in de gemeente Dalfsen.

« Terug