Cichoreifabriek duurzaam?

In november 2015 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen, waarin het college de opdracht krijgt een voorstel uit te werken omtrent duurzaamheid. De ambitie van de raad is nog steeds om in 2025 CO2-neutraal te zijn. Enerzijds dienen er daarom afspraken gemaakt worden met woningcorporaties om het woningbestand versneld te verduurzamen. Daarnaast moeten particulieren worden gemotiveerd hun woning te isoleren. Anderzijds wil de raad dat er een lijst komt met gemeentelijke gebouwen die kunnen worden verduurzaamd.
Op 30 mei werd hierover in de gemeenteraad vergaderd. Het college heeft de raad een voorstel gedaan met betrekking tot de verduurzaming van gemeentelijke gebouwen. In de kern gaat het erom het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en alternatieve vormen van energie te gebruiken om de CO2-neutraliteit te bereiken. De ChristenUnie kon instemmen met de notitie Verduurzaming gebouwen, maar heeft bezwaren tegen het voorbeeld dat werd gekozen door het college. Het college wil immers de cichoreifabriek aanwijzen als voorbeeld voor de burgers van een duurzaam gebouw. Dat gaat de ChristenUnie te ver, want de cichoreifabriek is in de eerste plaats geen bestaand gebouw; het is volledig NIEUW gebouwd. Daarnaast is het zeker NIET DUURZAAM, omdat er gas wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen en om er te koken. Wat wil je dan aan burgers duidelijk maken in het kader van duurzaamheid? Het is helder dat dit niet een goed voorbeeld is van duurzaamheid.
Uiteindelijk ging een meerderheid van de raad mee met de redenering van de ChristenUnie om het voorstel te splitsen. In meerderheid werd ingestemd met de notitie Verduurzaming Gebouwen. De ChristenUnie stemde tegen extra geld voor de Cichoreifabriek en tegen dit gebouw als duurzaamheidsvoorbeeld voor de burgers.
Op dat laatste punt staakten de stemmen, dus werd er in de raadsvergadering van 20-6 opnieuw gestemd. Een nipte meerderheid (11 tegen 10) stemde in met het aanwijzen van de Cichoreifabriek als voorbeeld voor duurzaamheid (voor: Gemeentebelangen, D66 en VVD).
De ChristenUnie heeft hier echt principiële bezwaren tegen het standpunt van deze partijen. Zeker ook gezien de discussie in het hele land over het terugdringen van fossiele brandstoffen, waarbij de overheid het goede voorbeeld moet geven. Hoe kun je tegen burgers zeggen geen gas meer te gebruiken in nieuwe woningen, maar zelf volop gas te verbruiken in de nieuwe Cichoreifabriek?
De fractie zal de ontwikkelingen nauwgezet volgen.
Anne Nijburg