ChristenUnie Dalfsen op excursie naar de ROVA

IMG_0080maandag 20 mei 2013 20:46

Wist u dat negentig procent van uw afval helemaal niet uit afvalstoffen, maar uit grondstoffen bestaat die met de nieuwste technieken uitstekend kunnen worden hergebruikt?

Wist u dat negentig procent van uw afval helemaal niet uit afvalstoffen, maar uit grondstoffen bestaat die met de nieuwste technieken uitstekend kunnen worden hergebruikt? Op woensdagavond 20 maart mochten we als ChristenUnie-kiesvereniging Dalfsen een kijkje nemen in de keuken van de ROVA. Directeur Hans Groenhuis – what’s in a name – nam de 25 bezoekers in een boeiende presentatie mee door de nu zeventienjarige geschiedenis van de ROVA, die heel klein begonnen is, maar inmiddels voor meer dan twintig gemeenten het afval ophaalt en verwerkt. Daarnaast komen er ook steeds nieuwe taken bij, zoals gemeentelijk groenbeheer, leerwerkplekken en inzet van WSW’ers.

Na de presentatie was het helm op en fluorescerend vestje aan voor een rondleiding langs de verschillende soorten afval die op het terrein worden gescheiden en verwerkt, met als absoluut hoogtepunt de nieuwe vergister. Deze verwerkt geheel automatisch gft-afval, een proces dat nog het beste te vergelijken is met een doodgewone koe. Het aangevoerde gft wordt door middel van magneten nog snel ontdaan van zwerfmetalen en fijngehakt. Via een lopende band verdwijnt het in de ‘bek’. In twee grote, zuurstofarme tanks van 35 meter lengte – te vergelijken met de koeienmaag – vindt het eigenlijke vergistingsproces plaats met behulp van bacteriën die het beste gedijen bij een temperatuur van 55 graden. Dit konden we door een kijkglas heel goed zien – en ruiken trouwens ook… Het gewonnen methaangas gaat linea recta en ook weer geheel automatisch naar Slochteren, waar de kwaliteit van het gas op afstand bewaakt wordt. De droge stof (‘koeienvlaai’) gaat in de vorm van compost als grondverbeteraar naar de akkers, het natte residu (de ‘koeienurine’) gaat terug naar de tanks voor de volgende ronde.

Wat in Hoonhorst al is ingevoerd, mag wat ons betreft in de rest van de gemeente Dalfsen ook zo snel mogelijk volgen: verdere scheiding van afval, waardoor per persoon nog maar dertig kilo afval per jaar overblijft. En dat terwijl de minister van infrastructuur, wonen en milieu al blij is met het tienvoudige. En ook niet onbelangrijk in deze tijd: het scheelt in de portemonnee, want alleen het restafval wordt nog belast.

Vanuit de bijbelse opdracht om een goed rentmeester van de schepping te zijn, staan we honderd procent achter het motto van de ROVA: “Op weg naar een duurzame leefomgeving”.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie Dalfsen op excursie naar de ROVA'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.