Koopzondag.

woensdag 21 november 2007 19:43

Weinig ondernemers in Lemelerveld willen koopzondag...

WEINIG ONDERNEMERS IN LEMELERVELD WILLEN KOOPZONDAG

 

Eigen onderzoek ChristenUnie in gemeente Dalfsen

 

Ondernemers in de gemeente Dalfsen blijken er nauwelijks behoefte aan te hebben om hun winkel op zondag voor het publiek te openen. In de kernen Dalfsen en Nieuwleusen wil maar een enkeling daarover nadenken. In Lemelerveld is de bereidheid groter, maar dat wordt vooral ingegeven door een gevoel van solidariteit met een paar gedreven voorstanders. Van brede economische noodzaak lijkt geen sprake.

 

Dit zijn de uitkomsten van een enquête die deze maand is gehouden onder 75 ondernemers / winkeliers verdeeld over de drie kernen Lemelerveld, Dalfsen en Nieuwleusen. Deze enquête is door een student van de Vrije Universiteit in Zwolle in opdracht van de ChristenUnie-fractie gehouden om in beeld te krijgen hoe ondernemers over het onderwerp denken. Het zorgvuldig opgezette onderzoek geeft een representatieve aanvulling op de publieksenquête en de hoorzitting van 14 november j.l. Aangezien niet iedereen zich in het openbaar uitspreekt, wilde de ChristenUnie-fractie meer duidelijkheid.

 

Opvallend is dat er maar erg weinig door de ondernemers gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om op zondag te openen. Gemiddeld deden nog geen 3 ondernemers hun winkel open op de geplande koopzondagen. De ChristenUnie ziet daarin een bevestiging van de gedachte dat er sprake is van een bijzonder smalle basis. Er is van andere ondernemers in Lemelerveld vooral veel solidariteit te verwachten. Dat is een sterk punt binnen de kern Lemelerveld. Maar economische motieven spelen een kleine rol.

In de rest van de gemeente is er al helemaal geen behoefte om mee te doen. Ook daar steunen enkele ondernemers elkaar, maar ze benutten zelf liever de zondag voor andere activiteiten. In de kern Dalfsen wegen principiële bezwaren iets minder zwaar; economische bezwaren worden daar even vaak genoemd. Verder blijkt dat kleine ondernemingen minder belang hebben bij zondagopenstelling dan grotere ondernemingen.

 

In december wordt dit onderwerp in de gemeenteraad besproken en wordt beslist hoe de gemeente Dalfsen hiermee verder gaat. De ChristenUnie wil de uitkomsten van dit rapport daarin zeker een rol laten spelen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Enquete Koopzondagen Rapport (definitief)701,2 kBapplication/pdfdownload

« Terug