Digitale besluitvorming: een noodwet helpt de gemeenteraad

dinsdag 05 mei 2020 16:09

Om een geldig raadsbesluit te nemen moet in normale omstandigheden minstens de helft van de raadsleden in de raadszaal aanwezig zijn. Dat wordt met de maatregel om zo min mogelijk fysiek bij elkaar te zijn en 1,5 meter afstand te houden best lastig. Bovendien is het van groot belang dat het democratisch gehalte niet in gevaar komt; elk raadslid heeft het recht (of is het de plicht) om te stemmen.  Gelukkig hebben de Kamers op voorstel van het kabinet snel een noodwet voor digitale besluitvorming ingevoerd. 

Eind maart hebben de zes fractievoorzitters nog een fysieke raadsvergadering gehouden (nadat er de voorgaande vergadering (bewust) onvoldoende leden aanwezig waren). Hier werden alleen besluiten over “hamerstukken” genomen. Feitelijk zonder debat, maar wel rechtsgeldig.  

In de maand april hebben we een digitaal overleg georganiseerd. Eerst in commissieverband en uiteindelijk ook als gemeenteraad. De griffie heeft dit uitstekend voorbereid en de vergaderingen verliepen probleemloos. En de vergaderingen waren zoals altijd voor iedereen live te volgen op ris.dalfsen.nl.

Online vergadering.PNG

Raadsvoorzitter Erica van Lente: voor het uitbrengen van een stem moet ik het raadslid in beeld zien en goed kunnen horen; anders is de stem niet geldig. 

“Tijdens een schorsing kreeg ik binnen vijf minuten zo’n 80 appjes binnen. En daar moet je dan met 6 mensen ook nog een zinvolle formulering uit halen.”  (Luco Nijkamp) 

Rietje: “ Digitaal vergaderen vraagt om korte bijdrages en dan kun je niet alles zeggen wat je graag zou willen,  je moet je echt beperken tot de hoofdlijnen.”   

In de digitale raadsvergadering van 20 april was er ruimte voor enig debat, voor een motie en een amendement.  Toch wordt digitaal vergaderen als intensief ervaren, zeker als zo’n overleg uiteindelijk 3 uur duurt. En je mist de natuurlijke (non-verbale en soms humoristische) interactie, zoals je die normaal in de raadszaal hebt.

« Terug