Jongeren en het boerenbedrijf

2. Gerd-jandinsdag 31 januari 2017 18:17

Boer worden! Het is mijn droom geweest al sinds ik klein ben. Omgaan met de dieren, het land bewerken, het leek mij prachtig. Dat wilde ik als ik later groot zou zijn. Ik was nog kind en zag alleen maar de mooie dingen. Want wat is het mooi, de geur van het vers gemaaide gras, een koe die een kalfje krijgt of koeien die staan te grazen in de wei. Dan zie je Gods schepping om je heen.

Als je ouder wordt ga je andere dingen beter zien. Je ziet hoe je ouders altijd hard aan het werk zijn. Maar ondanks hun inspanningen zijn er financiële zorgen. Je hoort hoe er steeds meer wet- en regelgeving komt, die het runnen van een boerderij verandert. Via social media kom je in aanraking met de harde kritiek van sommige groepen uit de maatschappij op boerenbedrijven.
Na het afronden van mijn middelbare opleiding, moest ik een keuze maken. Net als andere jongeren vond ik het niet gemakkelijk. Wilde ik verder gaan om ons familiebedrijf te kunnen voortzetten of toch wat anders te gaan doen? Ik heb toen gekozen voor een commerciële opleiding. Met in mijn achterhoofd, met zo’n opleiding kan ik toch ook in de agrarische sector aan het werk?
Die commerciële opleiding heb ik inmiddels bijna afgerond.
De droom om boer te worden is ondertussen weer opgebloeid. Als je in de commerciële branche en gedachtengoed actief bent merk je hoe je het boerenleven mist. het boerenbloed stroomt nog steeds door mijn aderen en daarom wil ik graag een agrarische opleiding gaan volgen. Die opleiding duurt 4 jaar. Ik bid en hoop dat er over 4 jaar nog steeds mogelijkheden zullen zijn om ons prachtige familiebedrijf voort te kunnen zetten.

Je merkt in de maatschappij en in de politiek dat vaak zakelijk naar boeren wordt gekeken. Het aantal boeren in Nederland loopt terug. Veel minder mensen kennen daardoor nog boeren of hebben iemand in de familie die boer is. Daarom is het voor hen lastig om de menselijke kant van de zaak te zien. In de steunfractie probeer ik de menselijke kant en de emotie over te brengen. Het belang van boeren gezinsbedrijven is groot voor de boer en voor de maatschappij. Samen proberen we deze belangen zo goed mogelijk te behartigen. Duurzaam ondernemerschap, voor de gezinsbedrijven. Maar ook voor Gods schepping. Dat is wat wij voor ogen hebben!

« Terug