September 2023…Ruimte voor woningbouw!

CU.jpgzondag 08 oktober 2023 17:20

‘Er is grote behoefte aan betaalbare woningen, maar er wordt niets gebouwd’.

‘De politiek moet niet zo moeilijk doen en ruimte geven aan plannen en initiatieven.’

Dat is iets wat je nogal vaak hoort of leest. Als je al van mening bent dat er ook binnen de gemeente Dalfsen veel te weinig huizen zijn, dan bleek in de maand september maar weer dat dit ook nog wel eens een beetje meevalt. De raad had maar liefst 9 (mogelijke) bestemmingsplanwijzigingen t.b.v. woningbouw te beoordelen. In totaal voor zo’n 307 wooneenheden! Slechts 2 initiatieven (30 woningen in totaal) vragen nog veel verdere uitwerking, maar de rest werd unaniem door de raad goedgekeurd

De verschillen tussen de initiatieven zijn groot. Het varieert van een complete nieuwbouwwijk in Lemelerveld met ongeveer 200 woningen (Waterinkweg, Lemelerveld) tot hetWoon abeelding bouwen van 1 compensatiewoning in het buitengebied in kader van de Sloop voor Kansen regeling (voorheen Rood voor Rood).

De grootste hap van het aantal woningen komt dus in Lemelerveld, waar aan de Noordkant een mooie nieuwbouwwijk wordt gerealiseerd met ruim 120 kavels voor sociale huur- en koopwoningen en ruim 80 voor de vrije sector.

Zeker in geval van grotere nieuwbouwwijken zouden we graag zien dat er wat meer naar centraal – zo mogelijk ondergronds – parkeren wordt gekeken, maar dat bleek in Lemelerveld nog een brug te ver. Wel zal het college een onderzoek laten doen naar de mogelijkheden en kosten, voor het geval opnieuw nieuwe wijken worden toegevoegd.

Daarnaast gaat Frion aan de slag methet realiseren van 48 zorgeenheden op oude boerderijkavels aan de Strenkhaarweg in Lemelerveld. Een mooi initiatief waar mensen die de nodige zorg nodig hebben in een mooi landelijk gebied in alle rust de hulp krijgen die nodig is. De korte beschrijving van hun plannen zijn ook in te zien via:  https://frionzorg.nl/nieuws/gemeente-dalfsen-akkoord-met-ontwerpbestemmingsplan-strenkhaarshoeve.

De andere initiatieven hebben betrekking op 3 locaties in Nieuwleusen (Backxlaan, Van Diemenstraat, Oosteinde). Bij al deze initiatieven toetsen we op een toekomstbestendige en duurzame inrichting van het terrein, waarbij ook de afstemming met de omgeving zwaar weegt. 

Woon schets

De twee initiatieven die nog verder moeten worden uitgewerkt liggen net buiten de bebouwde kom in Dalfsen. Het ene betreft het initiatief van stoppende tuinders aan de Ankummer Es. Na de sloop van de kassen heeft men het voornemen daar 18 woningen te bouwen, met daaromheen de nodige landschappelijke versterking. De raad heeft hier nog wat nadere eisen op tafel gelegd, waarbij we als CU vooral hebben gevraagd om na te gaan of er geen sprake is van afwijking van bestaand beleid, dat tot ongewenste precedenten kan leiden. Dat zal door het college worden bekeken en juridisch worden getoetst.  Het is dus nog lang niet zeker dat dit plan op deze manier door kan gaan.

Het andere initiatief betreft een pilotproject, waarin het plaatsen van een 12-tal tijdelijke relatief kleine flexwoningen in een oude varkensstal op het terrein van Zorgboerderij De Ruimte aan de Vossersteeg wordt voorgesteld. Als de initiatiefnemers van deze laatste twee projecten verder zijn met de uitwerking, wordt het opnieuw in de raad besproken.

Als fractie van de CU zullen we de komende maand een bedrijfsbezoek brengen aan De Ruimte, om ook zelf ter plekke de ideeën te kunnen aanhoren en zien hoe dat daar dan vorm zou kunnen krijgen. 

Dick van Gelder
Woordvoerder Ruimtelijke ordening

« Terug