
Gemeenteraad besluit asielopvang
Hieronder de bijdrage van onze fractievoorzitter Rietje Lassche.
Maandagavond nam de gemeenteraad het besluit om akkoord te gaan met de voorgestelde locatie aan de Engellandweg voor de opvang van maximaal 190 asielzoekers voor een periode van zeven jaar.
Als eerste denk ik dat iedereen wel weet dat de ChristenUnie voorstander is van goede duurzame opvang van vluchtelingen in Dalfsen. Dat zijn we vanuit onze opdracht het goede te zoeken en onze Heer te volgen die zei: als je dit doet voor één van hen (vluchtelingen, zieken, armen) dan doe je dat voor mij. Hier kom ik straks op terug.
Als tweede is het goed op te benoemen dat er in Dalfsen (de gemeente) veel draagvlak is voor de opvang van vluchtelingen. De afgelopen jaren bleek dit ook uit het grote aantal vrijwilligers dat zich aanmeldde om te helpen bij de tijdelijke opvanglocaties, de vele activiteiten van bv Thuisgevers en ook uit de verschillende reacties die wij, ook de afgelopen dagen, ontvingen van inwoners. De meest insprekers woensdagavond gaven ook aan dat zij het met de opvang op zich wel eens zijn.
Dan naar dit concrete voorstel. Eerst iets over het proces. Dat begon zomer 2023 met een motie en nu ligt er dit voorstel. En ons aller, raad en college, inzet was om het proces transparant en duidelijk te laten lopen en ook zo te communiceren. Met persberichten, inloopavonden, een enquete en de uitnodiging om locaties aan te dragen is er hard aan gewerkt om inwoners te informeren en te betrekken. En toch is er blijkbaar iets mis gegaan. Mensen voelen zich overvallen en buiten spel gezet, dachten nog invloed te hebben of nog te kunnen meebeslissen. In het projectverslag lijkt dit ook zo te staan (pag 8 en 9). Hoe kan dit? Het college heeft lang tijd genomen om tot een locatiekeuze te komen en nu is de tijd tussen bekendmaken en besluit wel heel kort. We begrijpen wel dat de buurt daar heel kritische vragen over stelt. Kan de wethouder nog eens uitleggen waarom dit zo gelopen is en waarom besluitvorming nu zo snel moet plaatsvinden? Welke ruimte zit hier nog? Tegelijk begrijpen wij ook wel dat de wereld niet stil staat en dat er tijdens een proces van ruim een jaar iets kan veranderen maar wees daar dan ook duidelijk in.
We kunnen dit proces nu niet over doen en dus ligt er een voorstel van het college waar wij als raad nu over moeten beslissen. Zo werkt onze democratie. Ook als het spannend is. Juist als het spannend is moeten we als raad een helikoptervieuw houden en alle belangen goed afwegen. We zijn er immers voor al onze inwoners.
We gaan de verschillende aspecten langs. Na een proces van inspraak zijn de criteria voor een juiste locatie vastgesteld. En die leken best helder. Tegelijk ontbrak een weging: wat weegt zwaarder: eigen grond of verkeersveiligheid, nabijheid of oppervlakte? We hebben daar de wethouder ook naar gevraagd en we konden zijn uitleg dat een weging eigenlijk niet mogelijk is wel volgen, geen situatie is immers gelijk. Maar dat maakt het wel moeilijk om locaties te vergelijken. Wat de criteria wel opleverden is een overzicht van wat we met elkaar belangrijk vinden: dichtbij voorzieningen, verkeersveiligheid en voldoende ruimte en privacy.
De locatie in Nieuwleusen viel voor ons snel af: we hebben gekozen voor gespreide opvang (opvang Oekraïeners is gepland in Nieuwleusen) en daarnaast gaat het middengebied de komende jaren al op de schop ivm nieuwbouw van de scholen. Als je beide andere locaties zo objectief mogelijk bekijkt dan passen beide locaties binnen de kaders.
Dat betekent dat we zijn gaan kijken naar onze eigen overtuigingen over wat goed en wenselijk is. Daarbij hebben we ook aspecten die niet bij de criteria waren genoemd meegewogen.
De locatie Camperplaats vinden we vrij klein en ligt aan drukke weg en route naar het station. Dat beperkt de mogelijkheden en biedt weinig privacy. Zoals Bernard Bos tijdens het Podium zei: Dat is toch geen plek waar je jaren met je kinderen wilt wonen.
Locatie Engelandweg biedt meer ruimte, daarmee zijn er meer voorzieningen mogelijk en is er meer privacy voor de bewoners. Het is onderdeel van en toekomstige woonwijk en daarmee kunnen we de investeringen die we nu doen behouden.
Wat betreft de vaak genoemde afstand tot veel voorzieningen: We hebben geïnformeerd in Hardenberg en daar gaf men aan dat afstand niet als probleem wordt gezien. Dit wordt bevestigd door enkele collega- raadsleden die hebben gesproken met de bewoners van Hof van Dalfsen.
Als laatste willen we geen vertraging omdat we op zoek zijn naar een structurele plek voor de groep die we nu opvangen, al zal die steeds iets wijzigen. Vertraging leidt ertoe dat onze naaste, die in dit hele gebeuren geen stem heeft, daar slachtoffer van zal zijn en weer zal moeten verhuizen, wellicht terug naar Ter Apel. Daarom willen ons houden aan de afspraken met de omwonenden van Lemelerveld en Hof van Dalfsen.
Samengevat voorzitter: We hebben zeker vragen en bedenkingen bij het gevoerde proces en daar moeten we met elkaar van willen leren. En dan kom ik terug bij waar ik mee begon: wij hebben ook in dit vraagstuk gezocht naar het goede en dat is voor ons kiezen voor de mensen en voor een humane opvang. Voor de fractie van de ChristenUnie is dat nu kiezen voor de locatie Engellandweg. Wij kunnen dit voorstel dan ook steunen.
Enkele aandachtspunten die we willen meegeven.
- Verkeersveiligheid Engellandweg. We hoorden dat veel aanwonenden die als onveilig ervaren smal, donker, veel groot verkeer en sluiproute. We hebben al gevraagd naar een fiets/wandelpad en vragen nu om de hele verkeerssituatie mee te nemen, dus ook de aansluitende wegen.
- Wees in het vervolgtraject zo transparant mogelijk, wees eenduidig over waarover kan worden meegedacht en waarover dus niet. Ga liever een keer te veel dan te weinig het gesprek aan.
- Graag een evaluatie van het proces. Wat kon anders en wat had anders gemoeten?