Duurzaam, kringloop… en naar elkaar luisteren!

Gespreksavond ChristenUnie.pngmaandag 30 januari 2023 19:07

Gespreksavond ChristenUnie Overijssel over water en natuur.

Op 12 januari werd er een gespreksavond gehouden voor en met ChristenUnie vertegenwoordigers en bestuurders in de Overijsselse gemeenten, staten en waterschappen. Een avond over actuele thema’s: water en bodem, natuur en stikstof en het Provinciaal Programma Landelijk Gebied. Onderwerpen die zich niet lenen voor one-liners en korte-termijn-denken, maar vragen om een goed gesprek en het samen zoeken naar duurzame oplossingen.

Waterschapsbestuurder Hugo Tromp vroeg aandacht voor het principe van ‘Water en Bodem sturend’. Droogte is een groot probleem in Nederland. Water valt er nog steeds genoeg maar in steeds grotere hoeveelheden in kortere periodes. Om droge voeten ten houden wordt dat water snel afgevoerd terwijl we het eigenlijk moeten bewaren voor de langere droge periodes. Dat kan wel maar dan moeten de grondwaterstanden structureel worden verhoogd. Dat is ook nodig om de kwetsbare laagveengebieden niet te veel te laten uitdrogen. Een pittige opdracht voor de waterschappen.

Daarna informeerde Renate van der Velde (fractievoorzitter ChristenUnie in de Provinciale Staten) ons onder meer over het provinciaal beleid m.b.t. landbouw, natuur en stikstof. Kern van de Overijssels aanpak is: boeren helpen met verduurzamen. De ChristenUnie zet hierbij in op een omslag naar kringlooplandbouw. Als laatste nam Bart Jaspers Faijer, wethouder in Ommen, ons mee in de keuzes in het Provinciaal Programma Landelijk Gebied en hoe die worden uitgewerkt in de deelgebieden en wat de gemeentes daarin (kunnen) doen. Hij sloot af met de oproep uit de Beginselverklaring van de ChristenUnie om vrede te zoeken en recht te doen. Concreet betekent dat: luister naar inwoners, erken de onrust en leg uit, neem elkaar mee, zoek samen naar oplossingen.

Met informatie over deze onderwerpen is te vinden op de website van de Provincie Overijssel.

« Terug