Een drukke politieke maand

CU.jpgdinsdag 05 juli 2022 21:19

Aan het einde van het politieke seizoen wacht altijd een drukke juni maand met drie Jaarstukken:

  • Eerste bestuursrapportage, een verantwoording over de eerste vier maanden.
    We zijn goed op schema en lopen financieel goed in de pas.
  • Jaarrekening 2021, de financieel verantwoording.
    Leek eerst heel zorgelijk, maar uiteindelijk bleken we dit met een grote plus te kunnen afsluiten. Volgens afspraak wordt het grootste deel daarvan toegevoegd aan de Algemene Reserve.
  •  Perspectiefnota 2023 – 2026 waarin vooruitgekeken wordt naar de komende jaren en leidraad is voor het opstellen van de begroting voor de komende jaren.

Het waren volle, boeiende en levendige avonden.
Dat was mede te danken aan een iets andere opzet waardoor er alle ruimte was voor interrupties en debat. Dat was soms scherp maar altijd gericht op de samenwerking. U kunt de stukken terugvinden via de site van de gemeente Dalfsen of via deze link: https://ris.dalfsen.nl
Daar kunt u ook de vergaderingen terugkijken. Kan ik u echt aanraden! U proeft dan een beetje van de sfeer en de onderlinge samenwerking. Dan ziet en hoort u ookRaadzaal hoe wij ons als raadsleden en college inzetten voor onze mooie gemeente in al haar facetten.
Op onze site kunt u onze volledige inbreng teruglezen.

De grote lijn van onze inbreng tijdens deze besprekingen was:
Het gaat goed in Dalfsen en daar zijn we blij mee. Er zijn een paar grote vraagstukken zoals wonen, armoedebestrijding, jeugdzorg, herstel natuur en biodiversiteit en de energietransitie. Daar moeten we hard mee aan het werk. Dat kunnen we doen omdat we er, tegen de verwachtingen in, financieel goed voorstaan. We weten nu ook al dat dit niet zo zal blijven. Overheidsfinanciën zijn altijd grillig en als gemeente zijn we afhankelijk van het rijk. Daarom hebben we gepleit voor behoedzaam blijven begroten en waar het kan investeren van het geld dat we nu “over” hebben zodat we later minder vaste lasten hebben.
Een goed voorbeeld daarvan is extra investeren in Preventie op het gebied van welzijn en gezondheid. Jammer genoeg haalden niet al onze voorstellen het, zoals het terugdraaien van de bezuiniging op de logopedie en het laagdrempeliger aanbieden van extra gezinsondersteuning. Zo gaat dat soms. Voor ons als fractie geen reden om stil te gaan zitten.

Bijzonder was het voorstel om de hondenbelasting af te schaffen. Veel gemeentes hebben dat de afgelopen jaren al gedaan. Ook in Dalfsen kwam dit voorstel al vaak ter tafel. Maar nooit was er een meerderheid te vinden en ook de ChristenUnie stemde tot nu toe tegen. Nu dit voorstel weer werd ingebracht hebben we ons als fractie opnieuw bezonnen.
In zijn soort is de hondenbelasting wel een bijzondere; een belasting op een heel specifiek huisdier.
Zou dit opnieuw worden ingesteld, dan zouden we niet instemmen omdat we uitgaan van het principe dat we samen belasting betalen en ook samen de lasten dragen zoals we dat bij alle andere zaken ook doen. Al jaren zijn er plannen om deze belasting landelijk af te schaffen. De hoop daarbij was altijd dat het rijk de gemiste inkomenssteun voor de gemeenten zou compenseren. Het lijkt er nu op dat de dit nog jaren kan duren. Dat zou betekenen dat we dit maar vooruit blijven schuiven.
Daarom hebben we, hoewel we het jammer vinden dat we misschien compensatie mislopen, ditmaal ingestemd met de afschaffing van de hondenbelasting.

Onze bijdrage aan de algemene beschouwingen hebben we afgesloten met:
Als ChristenUnie weten we ons, ook in deze dingen, afhankelijk van onze Schepper. Dat geeft ons een extra verantwoordelijkheid voor deze wereld en voor onze naaste en tegelijk een vertrouwen dat we het niet alleen hoeven te doen. In dit vertrouwen gaan we graag aan het werk.

Rietje Lassche

« Terug